Αγνοια, «δείχνοντας» όμως την οικονομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου, επικαλούνται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών σχετικά με την υπόθεση της αγοραπωλησίας εκκλησιαστικών ακινήτων στη Βουλιαγμένη Αττικής, για την οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, καθώς φέρεται ότι προκλήθηκε ζημία στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Πρόκειται για την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) την οποία άσκησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και αφορά σοβαρότατα κακουργηματικά αδικήματα, που διώκονται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ν.1608/50). Και αυτό γιατί οι πράξεις φέρονται ότι πραγματοποιήθηκαν σε βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Μεταξύ των αδικημάτων που «φιγουράρουν» στην ποινική δίωξη είναι αυτά της απιστίας, ηθικής αυτουργίας σε απιστία, άμεσης συνέργειας σε απιστία καθώς και αυτό της ψευδούς βεβαίωσης.
Αγόρασε ο καταπατητής
Η υπόθεση αφορά την πώληση τεσσάρων στρεμμάτων γης στη θέση «Λιμανάκι Μαλτσινιώτη», στη Βουλιαγμένη, τα οποία ανήκαν μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά πωλήθηκαν χωρίς προηγουμένως να προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος εισαγγελέας, που χειρίστηκε το ζήτημα, διερεύνησε αρχικώς σχετικές καταγγελίες, οι οποίες αναφέρονταν στη μεταβίβαση των τεσσάρων στρεμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αγοραστής αυτών των οικοπέδων είχε στο παρελθόν χαρακτηριστεί καταπατητής και είχε αποβληθεί από τις εκτάσεις με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια, ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζεται να αγοράζει τα οικόπεδα έναντι 14 εκατομμυρίων ευρώ και στη συνέχεια φέρεται να πουλά τα ίδια ακίνητα σε τρεις off shore εταιρείες αντί του ποσού των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο στάδια της μεταβίβασης ολοκληρώθηκαν την ίδια ημέρα, στις 15 Ιουνίου 2009, και μάλιστα με τις ίδιες επιταγές, καθώς ο ιδιώτης φέρεται να αγόρασε τα επίμαχα οικόπεδα με τις ίδιες επιταγές, τις οποίες στη συνέχεια έλαβε ως αντίτιμο από τις αγοράστριες off shore εταιρείες.
Συνεργάτες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου πάντως σχολίαζαν το γεγονός υποστηρίζοντας ότι «ο αρχιεπίσκοπος δεν είχε γνώση του θέματος της αγοραπωλησίας, καθώς το θέμα χειριζόταν η ΕΚΥΟ», η οποία αποτελεί την οικονομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου.
Σε δικαστικό επίπεδο, το επόμενο στάδιο είναι η διερεύνηση της υπόθεσης από τακτικό ανακριτή. Αυτός είναι και ο αρμόδιος για την προσωποποίηση των διώξεων, που ασκήθηκαν κατά παντός υπευθύνου. Στην περίπτωση κατά την οποία ο δικαστικός λειτουργός εντοπίσει τους αυτουργούς -φυσικούς και ηθικούς- που εμπλέκονται στην υπόθεση και στη συνέχεια αυτοί παραπεμφθούν σε δίκη, τότε λόγω της βαρύτητας των αδικημάτων, είναι δυνατό να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με ποινή ισόβιας κάθειρξης.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=192026-