«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010

Καταρρίπτοντας πέντε μύθους για το Κοσσυφοπέδιο

Καταρρίπτοντας πέντε μύθους για το Κοσσυφοπέδιο / των Μπεχάρ Ξαρά και Μάρτιν Βάχλις Φεβρουάριος 20 2010


Dismantled: five myths about Kosovo

© Café Babel

Στις 17 Φεβρουαρίου η νεότερη χώρα της Ευρώπης εορτάζει την δεύτερη εθνική της επέτειο. Υποθέτουμε πως οι περισσότεροι δεν είναι ακόμα σε θέση να βρουν το Κοσσυφοπέδιο στο χάρτη. Στις εφημερίδες διαβάζουμε συχνά για την παρουσίαστρατιωτικών δυνάμεων, το οργανωμένο έγκλημα και τη ζήτηση για βίζες εξόδου από τη χώρα. Δύο συγκάτοικοι στην Πρίστινα -ένας Κοσοβάρος και ένας Γερμανός, μοιράζονται μαζί μας τις δικές τους, εντελώς διαφορετικές των συνήθων, εντυπώσεις από τη χώρα.


«Η Πρίστινα είναι μια γκρίζα πρωτεύουσα»

Συχνά ακούς τους ξένους να λένε πως «το καλό με την Πρίστινα είναι πως δε βλέπεις πια σκουπίδια». Ο αέρας όμως μυρίζει ακόμα συχνά κάρβουνο, από τον παλιό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Αλλά είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η Πρίστινα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και φτηνότερες ποικιλίες καφέ, μπαρ και εστιατορίων, και στο σημείο αυτό ανταγωνίζεται άνετα το Βερολίνο. Η γεμάτη λακκούβες πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι βέβαια τόσο ωραία όσο η Πράγα, αλλά είναι ένα ευχάριστο μέρος, ιδιαίτερα λόγω της νυκτερινής του ζωής, με κλαμπ και κέντρα με ζωντανή μουσική που παίζουνεφτά βράδια την εβδομάδα.

«Στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει τίποτα να δεις»

Το Κοσσυφοπέδιο είναι μια φτωχή χώρα, με έντονο ακόμα το αποτύπωμα του κομμουνισμού στις υποδομές της, χωρίς παραλίες... Το Κοσσυφοπέδιο είναι μικρό, αλλά διαθέτει πανέμορφες χαράδρες στα όρη Ντεράβιτσα (τα ψηλότερα της χώρας) που μπορείς να τις επισκεφτείς σε λίγη ώρα και προσφέρονται για σπουδαίες αναρριχήσεις και ορειβασία. Μπορείς επίσης να δεις πανέμορφες κοιλάδες, καταρράκτες, οθωμανικά μνημεία, παλιά τζαμιά και ορθόδοξες εκκλησίες, παραδοσιακά σπιτάκια με στέγες από κόκκινο κεραμίδι και παραδοσιακή χωριάτικη φιλοξενία: οι άνθρωποι θα μοιραστούν με μεγάλη προθυμία το σπίτι, τις ιστορίες και την καθημερινότητά τους μαζί σου. Μόλις βγεις από την Πρίστινα, θα φας το παραδοσιακό «φίλτζα» (filja) θα πιεις φρέσκο γάλα και θα φας σπιτικό τυρί. Υπάρχουν ακόμα κινηματογραφικά φεστιβάλ σαν το «ντόκουφεστ» στοΠρίζρεν (που διεξάγεται ετησίως από το 2002) αλλά και θέατρο, τζαζ, φολκλορικά συγκροτήματα, ποτάμια για ράφτινγκ και άλλα αξιοθέατα.

«Το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει μέλλον»

Η χώρα είναι οικονομικά απομονωμένη, αποκλεισμένη και πηγή διαρκών εντάσεων λόγω της πολιτιστικής της υστέρησης. Αλλά ο μεγαλύτερος ανεκμετάλλευτος πλούτος του Κοσσυφοπεδίου είναι η νεολαία του. Περί το 75% του πληθυσμού είναι κάτω των 35 ετών και λόγω του πολέμου ένα μεγάλο του μέρος έχει περάσει αρκετό καιρό στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σπούδασε και έμαθε αγγλικά. Ακόμα και οι ντόπιοι... ζητιάνοι μιλάνε αγγλικά ή γερμανικά. Οι νέοι του Κοσσυφοπεδίου είναι πολυμήχανοι και ενθουσιώδεις, διψασμένοι για γνώση και εμπειρίες. Επιπλέον, η χώρα προσφέρεται για επιχειρηματική δραστηριότητα: το Κοσσυφοπέδιο έχει τους χαμηλότερους φόρους στα Βαλκάνια, φθηνά ακίνητα και εργατική δύναμη, με το μέσο μισθό να κυμαίνεται μεταξύ 160 και 190 ευρώ.

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα φανατικά ισλαμικό κράτος»

Αν και στην Πρίστινα σχεδόν σε κάθε γωνιά υπάρχει κι ένα τζαμί και η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, λιγότερο από ένας στους χίλιους κατοίκους μπορεί να σας πει ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μουεζίνη και ενός μουλά. Ο κόσμος πίνει και καπνίζει, ακόμα και κατά τη διάρκεια επισήμων εκδηλώσεων, ενώ οι γυναίκες με μαντίλα είναι εδώ σπανιότερες από ότι... στο Παρίσι. Η πόλη Ντακόβιτσα, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται κατά 85% από μουσουλμάνους, εξέλεξε πρόσφατα για δήμαρχο έναν ρωμαιοκαθολικό! Πού θα βρείτε περισσότερη ανεκτικότητα;

«Στο Κοσσυφοπέδιο διεξάγεται πόλεμος»

Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος: στην πόλη εξακολουθούν να στρατοπεδεύουν πάνω από 10,000 στρατιώτες της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης KFOR, με αποστολή να προστατεύουν ιστορικά μνημεία, εκκλησίες και υποδομές. Η πασίγνωστη σύγκρουση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι αποκλειστικά πολιτική και από το 1999 δεν υπάρχουν βιαιότητες μεταξύ τους. Ησυχάστε, κανείς δεν πρόκειται να σας πυροβολήσει όταν φθάσετε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα. Μία έκθεση του ΟΗΕ του Μαΐου του 2008 εκτίμησε πως τα Βαλκάνια συγκαταλέγονται στις ασφαλέστερες περιοχές της Ευρώπης. Και το Κοσσυφοπέδιο έχει τη χαμηλότερη εγκληματικότητα στα Βαλκάνια· σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες της «ευρωπαϊκής επιτροπής» και των Ηνωμένων Εθνών, τα σκήπτρα της εγκληματικότητας στην Ευρώπη τα κρατάει το Ηνωμένο Βασίλειο.


Οι Behar Xharra και Martin Wählisch είναι φοιτητές

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)