«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Tουρκία:Το νέο δόγμα γιά τα 12 μίλια

Με νέο δόγμα και «γκρίζο» casus belli για τα 12 μίλια

Αναθεωρεί η Αγκυρα την πολιτική εθνικής ασφάλειας. Θεωρεί «δυνητικούς συνεργάτες» και όχι «απειλές» τους γείτονες. Παραμένει η «εσωτερική απειλή» των Κούρδων. Λύση δύο μερών στο Κυπριακό «E» 24/8

«Τα 12 μίλια δεν είναι πια αιτία πολέμου με την Ελλάδα», διακηρύσσει η χθεσινή «Σαμπάχ», φέρνοντας στο φως το αναθεωρημένο περιεχόμενο της «Κόκκινης Βίβλου» της Τουρκίας, που θα εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ανάγνωση αποκαλύπτει πως η Αγκυρα δεν αίρει το casus belli, που καθιέρωσε με νόμο η τουρκική εθνοσυνέλευση το 1976. Απλώς παύει να το θεωρεί «προεξάρχουσα απειλή», στο πλαίσιο του δόγματος Νταβούτογλου, που αντιμετωπίζει πλέον όλες τις όμορες χώρες της Τουρκίας ως «δυνητικούς συνεργάτες» και όχι ως «απειλές». Ετσι αντιμετώπιζε αδιακρίτως την Ελλάδα, το Ιράκ, το Ιράν και τη Ρωσία το «απαρχαιωμένο» στρατο-κεμαλικό δόγμα, που επικαιροποιήθηκε για τελευταία φορά το 2005.


Στο πνεύμα του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου κινείται η νέα «Κόκκινη Βίβλος» της Τουρκίας. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ερντογάν μελετά λέξη προς λέξη το προσχέδιό της και θα επιφέρει όποιες αλλαγές κρίνει σκό
Στο πνεύμα του ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου κινείται η νέα «Κόκκινη Βίβλος» της Τουρκίας. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ερντογάν μελετά λέξη προς λέξη το προσχέδιό της και θα επιφέρει όποιες αλλαγές κρίνει σκόπιμες πριν τη φέρει προς έγκριση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση της «ελληνικής απειλής», αυτή δικαιολογείται από τη σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, ιδίως μετά τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας επ’ ευκαιρία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Οι χθεσινές τουρκικές εφημερίδες περιλαμβάνουν εκτενείς αναφορές στο νέο Εγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας, που αποκαλείται και «βιβλίο των κόκκινων γραμμών» ή «Κόκκινο Βιβλίο». Πρόκειται για το ευαγγέλιο της πολιτικής ασφαλείας της Τουρκίας, που χαράζει τις κατευθυντήριες γραμμές απέναντι σε «εξωτερικούς» και «εσωτερικούς» εχ-θρούς.

Εκτός λίστας το Ιράν
Μια σημαντική εξέλιξη είναι η αφαίρεση του Ιράν από τη λίστα των «εχθρικών κρατών», με την αιτιολογία ότι «δεν απειλεί πλέον την Τουρκία με εξαγωγή της Ισλαμικής Επανάστασης». Το έγγραφο περιέχει και αιχμή κατά του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως η Αγκυρα παραμένει σταθερά υπέρ μιας Μ. Ανατολής χωρίς πυρηνικά (Είναι κοινό μυστικό ότι το Ισραήλ διαθέτει τέτοια όπλα χωρίς να το παραδέχεται, ενώ το Ιράν «απλώς» φέρεται να προσπαθεί να αποκτήσει?)

Στο Κυπριακό επαναλαμβάνεται η προσήλωση της Τουρκίας σε μια λύση «δύο μερών» (δηλαδή με διακριτή κυριαρχική αυτονομία της τουρκοκυπριακής πλευράς) και τονίζεται πως ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ παραμένει «εθνική πολιτική». Ως βασική απειλή για την Τουρκία αντιμετωπίζεται η δράση των «αυτονομιστών» (δηλαδή του ΡΚΚ και των Κούρδων που διεκδικούν αυξημένα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα) όπως και η δράση του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Απολύτως λογικά, οι ισλαμιστές? έβγαλαν τους εαυτούς τους από τη λίστα των εθνικών κινδύνων. Ετσι οι «αντιδραστικοί κύκλοι» (έτσι αποκαλούνται οι ισλαμιστές από το κεμαλικό κατεστημένο) παύουν και επίσημα να αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Οπως υπογραμμίζει η «Σαμπάχ», ο Ερντογάν διαβάζει λέξη προς λέξη το προσχέδιο του «Κόκκινου Βιβλίου» και θα επιφέρει όποιες αλλαγές κρίνει σκόπιμες προτού το φέρει προς έγκριση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Εκεί κυριαρχούσαν κάποτε οι στρατιωτικοί, αλλά με τις πρόσφατες κρίσεις ο πρωθυπουργός τους πήρε τον αέρα?

Παρουσίαση
«Οδικός χάρτης» για το Κουρδικό

Οδικό χάρτη για την ειρηνική λύση του Κουρδικού επρόκειτο να ανακοινώσει χθες στο Ντιγιάρμπακιρ το Κουρδικό Κογκρέσο, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ίσως ακόμη και τον... Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως πρότειναν πολλοί σύνεδροι. Στο Κουρδικό Κογκρέσο μετέχουν εκπρόσωποι του κοινοβουλευτικού κόμματος BDP, Κούρδοι δήμαρχοι, ακτιβιστές, ακόμη και αμνηστευμένα στελέχη του ΡΚΚ.

Γιάννης Παπαδάτος

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=26244948

Με νέο δόγμα και «γκρίζο» casus belli για τα 12 μίλια

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)