Οι φαρες και τα σογια στο τοπωνυμικο του 1461/1463
ΚΟΤΣΙ-ΜΑΖΙ-ΓΚΟΛΕΜΙ-ΡΑΨΟΜΑΤΙ-ΜΠΑΛΑ-ΝΤΖΕΚΙ-ΚΡΑΛΙ-ΖΟΓΑ-ΛΑΛΟΥΣΙ-ΜΠΙΡ ΖΑΧΟ-ΓΚΙΝ ΜΑΝΣΙ-ΑΒΡΑΜΙ-ΛΑΖΑΡΟ Ι-ΚΑΒΑΛΑΡΙ ΤΡΟΥΣΑ (8)-ΜΠΑΡΔΙ ΖΟΓΑ-ΚΑΒΑΛΑΡΙ-ΤΡΑΧΕΙΑ ΜΑΝΣΙ-ΤΡΟΥΣΑ-ΜΠΑΛΤΣΙ-ΜΙΧΟ Ι-ΚΑΖΝΕΣΙ-ΚΟΥΜΠΟΥΘΕΚΡΑ-ΚΡΙΠ ΖΙ(9)-ΝΤΖΕΚΙ-ΓΙΟΝ ΜΠΕΤΑ-ΣΤΟΓΙΑΝ-ΓΚΡΟΖΟΥΜΙΣΤΑ(10)-ΜΠΟΥΖΙ-ΔΟΥΚΑΤΙ-ΓΚΙΝ ΜΠΟΥΝΤΙΕ-ΤΖΕΡΖΙ-ΣΟΥΛΙ-ΜΑΝΣΙ-
Ειδαμε πως τα τοπωνυμια της Ελλαδας μετα την απελευθερωση και πριν απο τη μετονομασια τους εφταναν πολλες φορες για να μας πληροφορησουν για το πως κινηθηκαν στον χωρο ορισμενες απο τις παλιες Αρβανιτικες φυλες.Ας δουμε τωρα πως οι ονομαστικοι καταλογοι των φορολογικων καταστιχων των Βενετων και των Οθωμανων μπορουν να μας μεταφερουν αιωνες πισω,εκει που βρισκονται οι πραγματικες μας ριζες.Διαλεξαμε σαν παραδειγμα ενα Οθωμανικο καταστιχο του 1461/1463 που ειχε πρωτοδημοσιευτει στην Σοφια (7) και που ξαναμελετησε το 1895 ο Β.Παναγιωτοπουλος (Πληθυσμος και Οικισμοι της Πελοποννησου 13 ος -18ος αιωνας,Αθηνα).
Το καταστιχο απογραφει 148 οικισμους αλβανων/αρβανιτων της Αχαιας και της Ηλειας οπου ζουσαν 1836 φορολογουμενοι «αλβανοι».Παραδειγμα του τροπου με τον οποιο αναφερονται οι φορολογουμενες οικογενειες και οι φορολογουμενοι ειναι το χωριο Καζνεσι.«Το χωριο Καζνεσι κατοικειται απο 6 φορολογικες μεριδες..του Ανδρεα Καζνεσι,του αδελφου του Λεκα,του Μανωλη Κοτσι,του αδελφου του Γκουιο,του Θεοδωρου Κραψη,του Γιωργη Καζνεσι (συνολο6).
Στη συνεχεια θα αρκεστουμε να παραθεσουμε μια σειρα απο χαρακτηριστικα χωρια.Προσθετουμε τον αυξοντα αριθμο τους για να μπορει ο αναγνωστης να ανατρεξει στον καταλογο του Παναγιωτοπουλο (σελ.218-224).
Σημειωνουμε επισης και το συνολο του φορολογουμενου πληθυσμου,οπως και το κατα κεφαλη τιματιωτικο φορου σε ασπρα (ακτσεδες).Απλουστευουμε την ορθογραφια θεωρουμε ομως οτι τα τοπωνυμικα Κοτσι,Μαζι,Γκολεμι,κτλ.αντιστοιχουν σε γενικες..του Κοτσι,του Μαζι,του Γκολεμι.
Πρεπει να προσθεσουμε στον καταλογο και ορισμενα ατομα η κεφαλες αρβανιτικων φατριων που εδωσαν το ονομα τους σε αγροτικες εκτασεις.Αυτοι ειναι ..ο Λουκισας,ο Γκιν Φλοκας,και ισως ο Βαρουτσης.
Οπως βλεπουμε οικισμοι που αναφερονται στον καταλογο οπως ειναι το Καλεντζι,το Μιχο ι,Καζνεσι (Καζνεικα),Κομποθεκρα,Λαμπετι,Κουκλι (Κοκλα),Κουμανι,Σουλι,Σιμοπουλο,κτλ.,οπως και αρκετα αλλα κρατουν εδω και 540 χρονια.Αναλογη αντοχη στο χρονο παρουσιαζουν αλλωστε και πολλα αρβανιτικα επωνυμα η ονοματα σογιων,κατι που μπορει ευκολα κανεις να διαπιστωσει ξεφυλλιζοντας τους τηλεφωνικους καταλογους.
Μια αλλη φορα,θα συνεχισουμε την εξεταση του καταστιχου αυτου του 1461,που οπως ειδαμε φωτιζει τις ριζες μας και δινει στους οικιστες της Αχαιας ενα χρονικο βαθος πεντεμιση αιωνων.
παρουσιαζονται τα χωρια ,ο αριθμος φορολογουμενων και ο μεσος φορος σε ασπρα.
Γραφονται εδω μονο τα χωρια:ΚΟΤΣΙ-ΜΑΖΙ-ΓΚΟΛΕΜΙ-ΡΑΨΟΜΑΤΙ-ΜΠΑΛΑ-ΝΤΖΕΚΙ-ΚΡΑΛΙ-ΖΟΓΑ-ΛΑΛΟΥΣΙ-ΜΠΙΡ ΖΑΧΟ-ΓΚΙΝ ΜΑΝΣΙ-ΑΒΡΑΜΙ-ΛΑΖΑΡΟ Ι-ΚΑΒΑΛΑΡΙ ΤΡΟΥΣΑ (8)-ΜΠΑΡΔΙ ΖΟΓΑ-ΚΑΒΑΛΑΡΙ-ΤΡΑΧΕΙΑ ΜΑΝΣΙ-ΤΡΟΥΣΑ-ΜΠΑΛΤΣΙ-ΜΙΧΟ Ι-ΚΑΖΝΕΣΙ-ΚΟΥΜΠΟΥΘΕΚΡΑ-ΚΡΙΠ ΖΙ(9)-ΝΤΖΕΚΙ-ΓΙΟΝ ΜΠΕΤΑ-ΣΤΟΓΙΑΝ-ΓΚΡΟΖΟΥΜΙΣΤΑ(10)-ΜΠΟΥΖΙ-ΔΟΥΚΑΤΙ-ΓΚΙΝ ΜΠΟΥΝΤΙΕ-ΤΖΕΡΖΙ-ΣΟΥΛΙ-ΜΑΝΣΙ-
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΤΖΕΚΙ (MENGECHE) (11)-ΚΡΙΠ ΖΙ (ΤΡΙΦΥΛΛΙΑ)-ΜΟΥΖΑΚΙ-ΣΠΑΤΑ-ΚΟΣΜΑ ΓΚΙΡΚΑ-ΤΣΟΜΠΑΝΣΙ ΛΟΥΠΣΙ-ΓΚΟΛΕΜΙ-ΜΙΚΙΛΙ (ΜΙΧΙΛΙ)-ΠΡΙΦΤΙ-ΚΡΑΨΙ-ΑΝΔΡΟΝΙΚΑ-ΝΙΚΟΛΑ ΚΟΜΙ-ΣΟΥΛΙ-ΓΚΙΟΝ ΛΟΠΕΣΙ-ΤΣΑΠΟΥΓΑ(12)-ΒΛΑΧΟ-ΜΑΖΙ-ΜΑΣΤΡΟ ΑΝΤΟΝΙ-ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΣΙ-ΘΟΠΙΑ-ΛΟΠΕΣΙ-ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΛΕΝΤΖΙ-ΛΑΛΑ-ΚΡΙΠ ΖΙ-ΝΤΖΕΚΙ-ΜΑΝΣΙ-ΔΡΙΜΙ (η ΝΤΡΙΜΙ)-ΜΙΧΙΛΙ-ΜΑΛΑΚΑΣΙ-ΑΝΤΩΝΙ-ΜΑΝΣΙ-ΜΟΡΙΚ ΜΠΟΥΑ-ΝΤΟΥΡΑΝ ΓΚΟΡΓΚΙ-MENGUESCHE ΚΟΜΑΝΙ-ΣΠΑΝΙ-ΚΟΤΣΙ-ΛΑΛΙ-ΛΑΜΠΕΤΙ-ΚΟΤΣΙ-ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΙ-ΚΟΣΤΑ ΛΑΝΤΙΕ-ΝΙΚΙΦΟΡ-ΓΚΛΑΒΑ-ΣΟΠΙ-ΚΟΥΜΠΟΥΘΕΚΡΑ-ΚΟΥΚΛΙ-ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ.
(7)P.Assnova,R.Stojkov,Th.Kacori,Annuaire de I' Universite de Sofia,Faculte des Philologies Slaves,68,αριθ. 3, 1975,σελ. 213-295 γαλλικη περιληψη.
(8) Το ονομα Τρουσια πρεπει να ειναι βενετσιανικης προελευσης,σημαινει μπερμπαντης,αλητης, ανθρωπος που ξενοτρωει,πρβλ Trussardi!
(9)Mαυρομαλλης
(10)Παρεβαλε grozhulla..ηρα , ζιζανιο σταριου.
(11)Η λεξη αυτη θα μπορουσε να παραβληθει με τα mengjese (πρωι,καλημεριζω),το ρημα γιατρευω,ξεμαγευω..mengis ,mengisem.
(12)Τσαπογιας..ψηλοποδαρος.
Νικολας Βερνικος (1998)