Τι καταγωγής είπαμε πως ήταν ο Κανάρης καί ποιά τα χαρακτηριστικά ανθρωπολογικά του γνωρίσματα; Κωνσταντίνος Κανάρης 1793 - 1877 γεννημένος στην Πάργα όπου έζησε καί τα παιδικά του χρόνια....
Καί εκεί πού κανείς δεν θα περίμενε η ελληνόφωνη βικιπαίδεια να κατατάξει τον πυρπολητή Κωνσταντίνο Κανάρη στον κατάλογο των Αρβανιτών,γίνεται το ...θαύμα! Με καταγωγή μάλιστα από την Πάργα καί πού δεν χωρά συζήτηση! Βέβαια εδώ δεν έχει κατατάξει στο Πάνθεον της Αρβανίτικης Ιστορίας τόσους καί τόσους ξυρισμένους φουστανελάδες η βικιπαίδεια(έχει εξαφανίσει κυριολεκτικά εμπεριστατωμένα άρθρα καί τα αντικατέστησε με γιαλαντζί) καί η ελλαδίτικη ιστοριογραφία της πεντάρας,πως έγινε με τον Κανάρη είναι να απορεί κανείς. Τέλος πάντων. Τσάμικης καταγωγής ο Κανάρης με λίγα λόγια καί βέβαια η ηπειρώτικη καταγωγή του εξηγεί καί καλύπτει κατά την ταπεινή μου γνώμη όλα αυτά πού παρέθεσα ο φουκαράς γιά τον μπουρλοτιέρη. Καί ένα καλό άρθρο γιά την καταγωγή τού Κανάρη αξίζει πολύ να το παρουσιάσουμε μιάς καί εμπεριστατωμένο είναι καί δεν έχουμε κανένα απολύτως λόγο να το αμφισβητήσουμε.
Άλλη μία προσπάθεια χαμένη.
Ο Στέφανος Σκουλούδης Κρητικός στην καταγωγή, στα 1877 επί οικουμενικής κυβέρνησης με εντολή τού Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κανάρη καί τού υπουργού των Εξωτερικών Χαρίλαου Τρικούπη διορίζεται εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης γιά διαπραγματεύσεις με τούς Αλβανούς.
Από 7 έως 14 Δεκεμβρίου 1877 είχε μυστικές διαπραγματεύσεις με τον Αβδούλ Μπέη καί τον Μεχμέτ Αλήβεη στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την προετοιμασία γιά μιά ενδεχόμενη συμμαχία των δύο πλευρών σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης.
Οί επίσημες διαπραγματεύσεις έγιναν τον Ιανουάριο τού 1878 στην Κέρκυρα.
Ο Σκουλούδης στα αρχεία του αναφέρεται γιά τηλεγράφημα τού Τρικούπη με εντολή την διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Μετά το τέλος τού Ρωσοτουρκικού πολέμου,τον Αύγουστο τού 1879 ,ο Σκουλούδης ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη γιά να πάρει μέρος,ως εκπρόσωπος της πόλης των Ιωαννίνων,στις διαπραγματεύσεις τού Πρωτοκόλλου της Συνθήκης τού Βερολίνου,η οποία παραχωρούσε τη Θεσσαλία καί μέρος της Ηπείρου στην Ελλάδα.
Στην νεώτερη ελληνική ιστορία δεν θα είναι η μοναδική μιά ξαφνική εντολή διακοπής των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τις έλληνο-αλβανικές σχέσεις από την ελληνική πλευρά.
Το ίδιο θα συμβεί μερικά χρόνια αργότερα όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις τού Έλληνα πρέσβη στις Η.Π.Α. με την επίσημη αλβανική αντιπροσωπεία λίγο πριν την ανακήρυξη αλβανικού κράτους,με εντολή αυτή τη φορά τού τότε υπουργού των εξωτερικών Λάμπρου Κορομηλά,αφήνοντας τον Πρέσβη εμβρόντητο καί να διαμαρτύρεται γιά την αδικαιολόγητη εντολή τού υπουργού.
Προσπάθειες έλληνο-αλβανικής συμμαχίας επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Κανάρη