«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ(2008)

Π. Ψωμιάδης στα Τίρανα: Ο καλύτερος αδελφός είναι ο γείτονας

«Ευχαριστώ όλη την Ελλάδα, το κράτος και τους πολίτες, για τη φιλοξενία των Αλβανών μεταναστών στη χώρα σας. Ιδιαίτερα, όμως, ευχαριστώ τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, που έκανε τόσα πολλά για τους οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία»,τόνισε ο Νομάρχης Τιράνων Ρουσντί Κέτσι, ο οποίος επεφύλαξε θερμότατη υποδοχή στον κ. Ψωμιάδη, που τον επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στη Νομαρχία Τιράνων.

Ο
Νομάρχης Θεσσαλονίκης συνοδευόταν από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Νομαρχία των Κινημάτων και της Οικολογίας» Στρατή Πλωμαρίτη, την Πρόεδρο του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας Χριστίνα Κελεσίδου και τους νομαρχιακούς συμβούλους Κωνσταντίνο Αδαμίδη, Δημήτρη Βάνη και Τζελίνα Μακραντωνάκη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο γενικός πρόξενος της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Θωμάς Νίνι και ο γενικός γραμματέας της Νομαρχίας Τιράνων Μάνι Αρμπέν.

«Πριν από ένα χρόνο, ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε το γραφείο μου. Σήμερα, έχω την ευκαιρία και τη χαρά να καλωσορίσω στα Τίρανα τον πρώτο ξένο Νομάρχη, που θεωρώ ότι έχει πολλά να προσφέρει στη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών», είπε ο κ. Κέτσι, τονίζοντας ότι η ανταλλαγή τέτοιων επισκέψεων θα βοηθήσουν στην κοινή λύση των προβλημάτων.

«
Χαίρομαι που η φήμη και το έργο της Νομαρχίας μας έχουν φτάσει εκτός συνόρων. Εξάλλου, όπως λένε οι Αλβανοί, ο καλύτερος αδερφός είναι ο γείτονας», είπε ο κ. Ψωμιάδης, ευχαριστώντας τον Αλβανό ομόλογό του για τη θερμότατη υποδοχή και την τιμητική πρόσκληση, που θύμισαν στο Νομάρχη τη συγκινητική υποδοχή που έτυχε τόσο από Αλβανούς όσο και από Βορειοηπειρώτες κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του στην Κορυτσά το καλοκαίρι του 2007.

«Έπρεπε τα πρώτα χρόνια να απομονώσουμε τα κακοποιά στοιχεία από την Αλβανία που μπήκαν στην Ελλάδα από τα σύνορα, αλλά σήμερα συνεργαζόμαστε πολύ καλά. Εξάλλου, καλοί και κακοί υπάρχουν σε κάθε χώρα», συνέχισε ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο περσινό ταξίδι του στην Κορυτσά και στη συνεργασία του με την Περιφερειάρχη Κορυτσάς Ελφρίντα Ζέφι και το γενικό πρόξενο της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη Θωμά Νίνι -μια συνεργασία που κορυφώθηκε στις 10 Ιουλίου 2008 στη Θεσσαλονίκη, με τη διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας για τη φιλία των λαών, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αλβανών καλλιτεχνών.

Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στις προοπτικές πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και έκανε λόγο για τις πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται επιτυχώς στην Αλβανία. Ο Νομάρχης μίλησε, επίσης, για την αρμονική συνύπαρξη Αλβανών και Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε το έργο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, όπου λειτουργεί Γραφείο για τους αλλοδαπούς και τους πρόσφυγες, που ενισχύει την κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στη Θεσσαλονίκη και συμβάλλει στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Αλβανία είναι πλέον μία δημοκρατική χώρα που βαδίζει στο δρόμο της Ευρώπης και υποσχέθηκε την ελληνική υποστήριξη και βοήθεια στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θέλουμε η Αλβανία να πάει μπροστά. Να συνεργαστούμε για την ειρήνη και την αλληλεγγύη και να ηρεμήσουν τα Βαλκάνια, διότι ενωμένα μπορούν να γίνουν μία μεγάλη υπερδύναμη. Το τι έγινε στο παρελθόν δεν πρέπει να απασχολήσει τις γενιές μας. Πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον», είπε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης.

«Η σημερινή μου επίσκεψη στα Τίρανα θα είναι η αρχή πολλών επαφών», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, ενώ εξέφρασε την προθυμία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να συνδράμει τη Νομαρχία Τιράνων σε θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης νομαρχιακών υπαλλήλων.

Στο τέλος της επίσκεψης, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν δώρα. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης χάρισε στον Αλβανό ομόλογό του ένα αργυρό πρόπλασμα του Λευκού Πύργου και το ιστορικό λεύκωμα «Αναμνήσεις από την παλιά Θεσσαλονίκη», ενώ ο κ. Κέτσι ανταπέδωσε δωρίζοντας στον κ. Ψωμιάδη ένα βιβλίο για την ιστορία της Νομαρχίας Τιράνων, ένα αγαλματίδιο του εθνικού ήρωα των Αλβανών Σκεντέρμπεη και μια φιγούρα της, αλβανικής καταγωγής, μητέρας Τερέζας.

Κατά τη σημερινή παραμονή τους στα Τίρανα, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και το κλιμάκιο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν το Μουσείο των Τιράνων και την Αρχιεπισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, όπου δώρισαν μια εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, η ελληνική αποστολή μετέβη στο τουριστικό θέρετρο του Δυρραχίου, απ’ όπου θα επιστρέψει στα Τίρανα, για να επισκεφθεί το νέο, Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, που χτίζεται με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στο κέντρο των Τιράνων.

Αύριο, Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008, στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.

«Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ».ΠΟΣΟ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΕΛΦΟΣ.Η,ΑΔΕ(Ρ)ΦΟΣ,ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ...

www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=1166

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)