«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Οί Αλβανοί ως τύψεις

December 25, 2010 by Greek News 
Του Γιώργου Σκαμπαρδώνη
Βλέπεις τα κομμένα έλατα, παραταγμένα δίπλα – δίπλα με δύο σταυρόσχημα σανίδια για βάση στις γωνιές των δρόμων – σφαγμένα, κομμένα από τις ρίζες, περιμένουν υπομονετικά να μαραθούν υποδυόμενα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Και σκέφτεσαι τι είναι πιο μελαγχολικό: τα ξεπατωμένα έλατα ή οι Αλβανοί που περιμένουν ξεριζωμένοι, αξύριστοι, παγωμένοι όρθιοι, τουρτουρίζοντας στην πλατεία της Θέρμης;
Τους βλέπεις καθημερινά να περιμένουν εκεί, να συζητούν περιμένοντας κάποιος να τους φωνάξει για κάποια μικροδουλειά να δώσει κανένα χιλιάρικο για να υπάρξουν φυτοζωώντας για μια ακόμη μέρα – τους ξανάδες χθες μεσημέρι, κυριακάτικο μεσημέρι, το ίδιο θλιβερούς και απελπισμένους να περιμένουν στην πλατεία για ένα νεύμα, κοιτάζοντας παρακαλεστικά τους περαστικούς.
Το χειρότερο δεν είναι η μοναξιά, η ανεργία κι ο ξεριζωμός. Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά πολλαπλασιάζονται λόγω των επερχόμενων εορτών – τους έβλεπες χθες τους Αλβανούς, κρυσταλλωμένους, ενώ γύρω κόσμος κουκουλωμένος κυκλοφορούσε με το αίσθημα και το χαμόγελο των Χριστουγέννων που πλησιάζουν.
Πιο εκεί κομμένα έλατα προς πώλησιν, φωτισμένα μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα στολίδια, Αη Βασίληδες. Κι άλλα καταστήματα πάμφωτα, γεμάτα περίεργα λαμπάκια στις προθήκες – όλο αυτό το εορταστικό κλίμα που εξ αντιθέτου επέτεινε και επιτείνει την τραγωδία των Αλβανών.
Θυμάσαι, με την ευκαιρία, φωτογραφίες των Ελλήνων της Μικρασίας, μετά τον ξεριζωμό του ’22 να αποβιβάζονται με καράβια στην Αλεξανδρούπολη, κρατώντας βελούδινες βαλίτσες και φορώντας παπιγιόν – τουλάχιστον εκείνοι είχαν κάτι να θυμούνται, παλιά μεγαλεία, αν κι αυτό μπορεί να διπλασιάζει το βασανισμό της προσφυγιάς.
Παράλληλα σκέφτεσαι τους Αλβανούς που θυσιάστηκαν τόσες δεκαετίες για να κυκλοφορούν οι επιβιώσαντες, οι σημερινοί περιπλανώμενοι με τα χαλασμένα δόντια, οι πρόσφυγες και οι κυνηγημένοι, οι κρυσταλλιασμένοι στην πλατεία της Θέρμης – σ’ ένα σωρό πλατείες, δίπλα στα κομμένα έλατα.
Οι Αλβανοί κυκλοφορούν και περιμένουν σαν νάναι οι ένσαρκες ενοχές μας. Σαν περίεργες αρσενικές Ερινύες που δεν θα μας αφήσουν να χαρούμε ήσυχα, καθαρά Χριστούγεννα χωρίς τύψεις.
Πώς θα τους αντιμετωπίσει ο Αη Βασίλης; Και πώς θα μπορέσουμε κι εμείς να αντέξουμε τη γέννηση και τη νύχτα των Χριστουγέννων ξέροντας ότι η πλατεία θάναι γεμάτη Αλβανούς που περιμένουν καπνίζοντας.
(Αν βρουν τσιγάρο να καπνίσουν).
Τους είδες Κυριακή μεσημέρι να στέκονται όρθιοι περιμένοντας ένα νεύμα για οποιαδήποτε δουλειά για ότιδήποτε θα τους εξασφάλιζε ένα χιλιαρικάκι. Ενα χρυσό χιλιαρικάκι.
Και δεν είναι μόνο οι Αλβανοί – οι Αλβανοί όμως αντιπροσωπεύουν τις ενοχές μας τόσο γλαφυρά, γιατί τους βλέπουμε. Είναι δίπλα μας, ανάμεσά μας, δεν πρόκειται να έχουμε ευτυχώς ένα ήσυχο ύπνο, τον ύπνο του δικαίου.
Ισως νάναι και η υπερευαισθησία σου αυτή η ουμανιστική διάθεση που διαστέλλεται λόγω του ερχομού των Χριστουγέννων και που αν αυτό είναι αλήθεια σημαίνει πως ακόμη κάτι προσφέρει η Γέννηση στην διάτρητή μας συνείδηση.
Σκέφτεσαι λοιπόν το δώρο. Πώς θα ξοδέψεις το δώρο – θα το ξοδέψεις βέβαια με κυνισμό και ξεπερνώντας τη σκέψη πως οι Αλβανοί περιμένουν στην πλατεία και πως θα περιμένουν εκεί σχεδόν ακίνητοι ή χοροπηδώντας από το κρύο.
Χωρίς μελοδραματισμούς, σχεδόν χωρίς καμιά ενοχή, απωθώντας τις αρσενικές Ερινύες βαθιά στο ασυνείδητο – θα έρθουν, θα περάσουν κι αυτά τα Χριστούγεννα, παρά τις ενοχές μας.
Τα έλατα, τα σφαγμένα έλατα θα εξαφανιστούν – αλλά οι Αλβανοί θα είναι πάντα εκεί, στην πλατεία.
Θάναι εκεί ως σταθερές τύψεις, ακόμα και το Πάσχα.
**** Το χρονογράφημα αυτό του Γιώργου Σκαμπαρδώνη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» στις 11 Δεκεμβρίου 1995. Ποιοί άραγε να είναι αυτοί που πήραν τη θέση των Αλβανών της πλατείας της Θέρμης; Οι Πακιστανοί; Οι Νιγηριανοί; Ή, οι ίδιοι οι αυτόχθονες Ελληνες της μετά μνημονίου περιόδου;
Καλά Χριστούγεννα αγαπητοί αναγνώστες και μην ξεχνάτε πως «έχει ο καιρός γυρίσματα».

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)