«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

Η Ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας απειλεί το μέλλον της FYROM- Balkan Insight

Μαρία Λιβανού 30 Οκτ, 12:15


Στην γειτονική ΠΓΔΜ το θέμα της εθνικής ταυτότητας διχάζει μια φυλετικά ετερογενή χώρα. Αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πιο προβεβλημένη είναι οι εντάσεις που δημιουργούνται με τις γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Με άλλη λόγια, η τάση να διαμορφωθεί μια εθνική ταυτότητα, με απόλυτη σύνδεση με την κλασσική αρχαιότητα, λειτουργεί σαν παράγοντας αστάθειας τόσο για την εγχώρια όσο και τη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, στις εκλογές του 2006, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DMPNE κέρδισε τις εκλογές. Από τότε το όνομα του Αλέξανδρου καθώς και το πρόσωπό του είναι πλέον παντού εμφανή. Ξεκίνησε με την μετονομασία του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας και σύντομα πήρε διαστάσεις…χιονοστιβάδας. Παρόλο που η Ελλάδα ενίσταται εντόνως με τη χρήση αυτών που θεωρεί εθνικών της συμβόλων, η κυβέρνηση του Νικολά Γκρουέφσκι με κάθε αφορμή τιμά τον Αλέξανδρο και άλλους ήρωες της κλασσικής αρχαιότητας.

Όμως, η προσπάθεια σύνδεσης της ιστορίας της ΠΓΔΜ με ήρωες της κλασσικής αρχαιότητας, έχει διχάσει τη χώρα. Οι επικριτές της κυβέρνησης την κατηγορούν ότι προσπαθεί να φτιάξει μια καινούρια ταυτότητα για την ΠΓΔΜ καπηλευόμενη μιας υποτιθέμενης σύνδεσης με την αρχαιότητα. Αυτή η διαδικασία θεωρούν ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Για το αλβανικό στοιχείο της χώρας, για αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους σλαβικών φύλων και τους υπέρμαχους της «αρχαιοποίησης» και φυσικά για ξένους συμμάχους και γείτονες κάτι που θα έθετε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σε κίνδυνο.

Τα ΜΜΕ φιλοξενούν προγράμματα που προβάλουν το θέμα της αρχαίας Μακεδονίας συνεχίζει το δημοσίευμα. Του χρόνου, στην πρωτεύουσα Σκόπια θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός εικοσιδυάμετρου αγάλματος του Αλέξανδρου. Ο βασικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη χώρα με την Ελλάδα έχει μετονομαστεί σε «Αλεξάνδρου του Μακεδόνα» ενώ το κεντρικό γήπεδο σε Φίλιππος.

«Η Μακεδονία μπορεί να διεκδικήσει το όνομά της μόνο αν αποδείξει ότι το μακεδονικό έθνος έχει ρίζες του στην κλασσική αρχαιότητα και όχι στη σλάβικη» δηλώνει ο Πάσκο Κούζμαν, αρχαιολόγος και διευθυντής του Γραφείο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μαζί με την ανέγερση των μνημείων και τη μετονομασία δημοσίων χώρων, η κυβέρνηση έχει χρηματοδότησει μια καινούρια έκδοση της «Ιστορίας του Μακεδονικού Λαού».

Για πρώτη φορά στα 65 χρόνια ιστορίας, αυτός ο ημι επίσημος τόμος υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν κατάγονται από τους Σλάβους, όπως ισχυρίζεται η επίσημη ιστορία αλλά από Μακεδόνες της αρχαιότητας.

Ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ έχει δηλώσει ότι η επιστροφή στο παρελθόν έχει τις ρίζες της στην «κατάθλιψη και το άγχος μετά την συνδιάσκεψη του Νάτο στο Βουκουρέστι» οπότε και η Ελλάδα άσκησε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ.

Όπως διαβάζουμε στο BalkanInsight, διπλωμάτες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η τάση στη διεθνή αρένα, «αρχικά είδαμε τη διαδικασία σαν μια διαμάχη με την Ελλάδα αλλά πλέον είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα εργαλείο για πολιτική κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας».
Ο Σαμ Βακνίν, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι αναφέρει ότι αρχικά αυτό το κίνημα της «αρχαιοποίησης» ήταν αντι-αλβανικό, όχι ανθελληνικό ούτε αντιβουλγαρικό. Η «αρχαιοποίηση» έχει διπλό σκοπό, από τη μια να απομονώσει τους Αλβανούς και από την άλλη να δημιουργήσει μια ταυτότητα που θα επιτρέψει στους Αλβανούς να γίνουν Μακεδόνες», δήλωνε τον Ιούνιο.

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι οι σύγχρονοι Αλβανοί είναι απόγονοι Ιλιριακών φυλετικών ομάδων, όπως ισχυρίζονται Αρχαίοι Ρωμαίοι ιστορικοί. Μερικοί πιστεύουν ότ και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ιλιριακής καταγωγής. Το Σεπτέμβρη, οι Αλβανόφωνοι της χώρας διαδήλωσαν εναντίον της Εγκυκλοπαίδειας που εκδόθηκε από το κράτος όπου χαρακτηρίζονταν ως «έποικοι». Στην Αλβανία, ο πολιτικός και ιστορικός Σάμπρι Γκόντο δήλωσε ότι η εγκυκλοπαίδεια είχε σα στόχο «να καταστρέψει την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ Αλβανών και Μακεδόνων». Κάτι στο οποίο συμφώνησαν τόσο ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι καθώς και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.

Η εγκυκλοπαίδεια αποσύρθηκε αλλά οι διπλωμάτες ανησυχούν για το μέλλον της Συνθήκης της Οχρίδας (συνθήκη που έδωσε τέλος στην ένοπλη σύρραξη μεταξύ Αλβανών ανταρτών και της ΠΓΔΜ το 2001, δίνοντας στην αλβανική κοινότητα περισσότερα δικαιώματα). Από το 2006, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE συγκυβερνεί με ένα από τα δύο αλβανικά κόμματα. Με τη σειρά τους και τα δύο κόμματα θεωρούν ότι χρησιμεύουν σαν προκάλυμμα για τις εθνικιστικές πολιτικές του VMRO-DPME και δηλώνουν ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί άμεσα.
Ένας τοπικός αναλυτής ο Σεφέρ Ταχίρι, δηλώνει ότι τα αλβανικά κόμματα μπορεί να ζητήσουν μια ομοσπονδιακή αναδιοργάνωση του κράτους ή να απειλήσουν με απόσχιση αν πιστέψουν ότι η πολιτική του DPMNE μειώνει τις πιθανότητες να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος της ΕΕ.

Τα σημάδια είναι υπαρκτά. Τον Αύγουστο, μια ομάδα χούλιγκανς από την ΠΓΔΜ επιτέθηκαν σε αλβανόφωνο καταυλισμό στα Σκόπια, τραυματίζοντας 10 άτομα. Στη συνέχεια το αλβανικό Εθνικιστικό Κίνημα για την «Αυτοπροσδιορισμό» στο Κόσοβο, πρότεινε τους αλβανόφωνους να αποσχιστούν από την ΠΓΔΜ και να ενωθούν με την Αλβανία. Αναλυτές φοβούνται ότι αν τα πράγματα συνεχιστούν μπορεί να φτάσουμε μέχρι και στον εμφύλιο πόλεμο.

Η ταυτότητα χρησιμοποιείται σαν μηχανισμός άμυνας καταλήγει το δημοσίευμα. Πέραν από τα εσωτερικά προβλήματα προκαλεί σοβαρές τριβές και με τους Βούλγαρους. «Καμία από τις ιστορικές φιγούρες ή μεταρρυθμιστές που γιορτάζεται δεν είναι Μακεδόνες. Είναι Βούλγαροι.» δηλώνει ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αρχηγός του βουλγάρικου κόμματος VMRO. Ισχυρίζεται ότι η κατασκευασμένη ταυτότητα των Μακεδόνων επιβλήθηκε στα Βουλγάρικα φύλα το 1944 από τον Τίτο.

Με την Ελλάδα το θέμα είναι πιο πολύπλοκο αφού και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τα ίδια σύμβολα, όπως τον ήλιο της Βεργίνας ενώ οι Έλληνες θεωρούν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο εθνικός τους ήρωας. Ο καθηγητής ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι οι πολιτικοί και των δύο χωρών εκμεταλλεύονται την ιστορία: «όλες οι χώρες φλερτάρουν με την ιστορία και τους μύθους, στα Βαλκάνια όμως αυτό είναι σοβαρή υπόθεση».

Η περιοχή είναι σαν καζάνι που βράζει. Μετά το θέμα της εγκυκλοπαίδειας, φίλαθλοι στο Κόσοβο έκαψαν μια σημαία της ΠΓΔΜ σε τοπικό γήπεδο. Η ΠΓΔΜ πλέον έχει βρεθεί με θυμωμένους γείτονες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ κατηγορούν η μια την άλλη ότι αποσταθεροποιούν τη…γειτονιά.

Η καινούρια σοσιαλιστική κυβέρνηση της Αθήνας δεσμεύτηκε να είναι επικοδομητική στο θέμα του ονόματος παρόλο που δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η Αθήνα θα αλλάξει στάση. Στις 14 Οκτωβρίου η Κομισιόν πρότεινε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρώπη. Όμως εναπόκειται στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Δεκέμβρη να πάρει την τελική απόφαση. Και η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει να ασκεί βέτο, αν η Μακεδονία δεν αλλάξει στάση στο θέμα του ονόματος… Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα….


Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα:
http://www.balkaninsight.com/en/main/news/23207/

ΠΓΔΜ: ο Μέγας Αλέξανδρος και …η καταραμένη ιστορία-Balkan Insight

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)