«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η Ρωσία, ο Πούτιν καί «τα δύο τμήματα της Κύπρου»


| 19/08/2009 | ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ μιαν υπόθεση: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δημοσιογράφος ερωτά τους δύο Προέδρους και για το Κυπριακό. Ο Ομπάμα δήλωσε επί λέξει τα εξής: «Γνωρίζετε βέβαια τη θέση των ΗΠΑ για το κυπριακό πρόβλημα, το πρόβλημα της κυπριακής διευθέτησης. Τασσόμαστε υπέρ της δίκαιης επίλυσης του ζητήματος, τόσο του τουρκικού, όσο και του ελληνικού τμήματος του νησιού. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και τα σχέδια του ΟΗΕ, υποστηρίζουμε επίσης και το σχέδιο Ανάν. Θα επιδιώξουμε και στο μέλλον την οικοδόμηση των σχέσεων και με τις δύο πλευρές, τα δύο τμήματα της Κύπρου. Θα αναπτύξουμε τις οικονομικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με το τουρκικό τμήμα. Το έχουμε πει επανειλημμένα και το θεωρούμε σωστό βήμα, που λειτουργεί προς όφελος της διευθέτησης».
Τα πιο πάνω, ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν τα είπε ποτέ. Φαντάζεται, όμως, κάθε πολίτης ποια θα ήταν η οργίλη αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια, του ΑΚΕΛ, της «Χαραυγής» και κομμάτων, αν ο Ομπάμα έλεγε αυτά, που ακριβώς είπε ο Ρώσος Πρωθυπουργός Πούτιν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν, στις 7/8/2009. Στη θέση της λέξεως, «ΗΠΑ» τοποθετήστε τη φράση «Ρωσική Ομοσπονδία» και έχετε το πλήρες και επίσημο κείμενο των δηλώσεων Πούτιν για το Κυπριακό, όπως περιλήφθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης (
www.government.ru). Ο εδώ Ρώσος πρέσβης, που ρωτήθηκε σχετικά, με έκδηλη αμηχανία είπε ότι ανέμενε το επίσημο κείμενο των δηλώσεων του Πούτιν. Στις 11/8/2009, έγινε διόρθωση στην ιστοσελίδα και αφαιρέθηκε η αναφορά σε «δύο χώρες» που, δήθεν, ως lapsus linguae έκανε στην αρχική του δήλωση ο Πούτιν.
Αλλ΄ ενώ έπρεπε να γίνεται αναφορά στις σχέσεις της Ρωσίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, η νέα περί Κύπρου αναφορά διαμορφώθηκε ως εξής: «Θα επιδιώξουμε και στο εξής την οικοδόμηση των σχέσεων και με τα δύο τμήματα της Κύπρου, με τις δύο πλευρές». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ιδεολογικό και προσωπικό προσκύνημα στη Ρωσία τον περ. Νοέμβριο. Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μεντβέντιεφ αλλ’ όχι με τον Πούτιν. Προτίμησε, ατυχέστατα, να συναντηθεί με το ΓΓ του ΚΚ της Ρωσίας Ζουγκάνοβιτς. Μέγα πολιτικό και διπλωματικό ολίσθημα. Δεν θέλουμε να ισχυριστούμε ότι ο Πούτιν τα φύλαγε στο Δ. Χριστόφια. Όμως, δεν δεχόμαστε ότι ο πανέξυπνος Πούτιν δεν είναι ενήμερος για το Κυπριακό. Ούτε δεχόμαστε ότι οι δηλώσεις του έγιναν για να… ικανοποιήσει τους Τούρκους. Τα πράγματα είναι απλά στην κυνική τους διάσταση. Η Τουρκία είναι μεγάλη, σημαντική, αξιόπιστη και γεωπολιτικής, στρατηγικής σημασίας χώρα, καίριος διαμετακομιστικός σταθμός ενέργειας.
Η Ρωσία έχει τρομακτικά συμφέροντα με την Τουρκία, άσχετο αν, ανά τους αιώνες, οι σχέσεις τους ήταν ταραχώδεις. Η Μόσχα, διά του Πούτιν, παίζει μεγάλα πολιτικά, στρατηγικά και ενεργειακά παιγνίδια στην περιοχή του Καυκάσου. Η Τουρκία είναι χρήσιμη χώρα για τη Ρωσία. Βεβαίως, πρέπει να αναγνωρισθεί η κρίσιμης σημασίας βοήθεια και παρεμβολή της Μόσχας στο Κυπριακό. Όμως, στις διακρατικές σχέσεις, τα συμφέροντα μετρούν και όχι τα αισθήματα. Ο Πούτιν ουσιαστικά διέγραψε την Κυπριακή Δημοκρατία και την υποβίβασε σε… μέρος ή… τμήμα. Όσο για την ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών (12/8/2009), είναι η επανάληψη γνωστών ανέξοδων θέσεων, που τη μεν Τουρκία δεν ενοχλούν, τη δε Λευκωσία θεωρητικά ικανοποιούν. Γι’ αυτό και σιώπησε ευσχημόνως.

http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/183664


ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)