«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

ΠΕΛΛΑ-ΗΜΑΘΙΑ-ΑΙΓΕΣ-ΒΑΤΑΡΑ

http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/07/blog-post_1373.html

Επειδη δεν διασωθηκαν Μακεδονικες λεξεις πολλες,μεσα απο τις λεξεις που παραθετει ο Ιακωβος Θωμοπουλος στα «Πελασγικα» και ειναι παρμενες απο το λεξικο του Ησυχιου,διακρινεται η λεξη «Βαταρα» που σημαινει Εστια,τζακι.Στ'Αρβανιτικα λεγεται Βατρα.

Απ'αυτο βεβαια τιποτα απολυτως δεν βγαινει και χρειαζονται αλλα στοιχεια να εδραιωθει η γνωμη,οτι οι Μακεδονες ησαν Ιλλυριακο φυλο,δηλ.Πελασγικο.Στα «Πελασγικα» παραθετονται και αλλες λεξεις.

Ισχυριζεται ακομα-και αυτο εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον-πως η πρωτευουσα του Φιλιππου η Πελλα,σημαινει ο,τι και το Αρβανιτικο Πελλια,δηλαδη Φοραδα.Το πραγματικο ονομα το Μακεδονικο του Φιλιππου δεν το ξερουμε.Το «Φιλιππος» ειναι Ελληνικο,και καθως καταλαβαινετε,σημαινει αυτον που φιλει=αγαπα τους ιππους,δηλ. τα αλογα.

Ο συσχετισμος του Φιλιππου με την πρωτευουσα του που λεγεται Πελλια=φοραδα,ειναι κατι που τουλαχιστον δεν επιτρεπεται να περασει απαρατηρητο.

Η περιοχη απ'οπου αρχισε να ανδρουται και να επεκτεινεται το Μακεδονικο Εθνος,ειναι η ΗΜΑΘΙΑ.Στην Ημαθια υπηρχαν οι πολεις Πελλα κατοπινη πρωτευουσα του Φιλιππου και αι Αιγαι η κατοπινη Εδεσσα.Αιγαι σημαινει τοπος με πολλα νερα και ο τοπος αυτος μεχρι σημερα δικαιωνει την ονομασια του.Για την Πελλα η Πελλια αναφεραμε. Για τις Αιγες εχουμε πει πως στ'Αρβανιτικα το νερο η τα νερα λεγονται ΟΥΓΙ (Αιγαιο!!).Οσον αφορα τωρα την Ημαθια που αναφερεται σαν ο Πυρηνας του Μακεδονικου κρατους,δηλαδη ειναι ονομασια μιας ευρυτερης περιφερειας,πιθανον να σημαινει ο,τι και το Αρβανιτικο Ε' ΜΑΘΕ η ΜΑΔΕ, δηλ. η Μεγαλη,η Μεγιστη.
Κοντα σ'ολα αυτα ας αναφερουμε και την γνωμη του Ηροδοτου συμφωνα με την οποια,οι Δωριεις,ονομαστηκαν «Μακεδονικον Εθνος» αφ'οτου εκδιωχθηκαν απο την Εστιαιοτιδα της Θεσσαλιας και κατοικησαν στις υπωρειες της Πινδου (Α' 56). Και βεβαια εξετασαμε την συνδεση των Δωριεων με τους Πελασγους,τους Ιλλυριους και τους συγχρονους Αρβανιτες,που δικαιολογημενα ο Μπιρης τους χαρακτηριζει «Δωριεις του συγχρονου Ελληνισμου».
Ολα αυτα γραφτηκαν παρενθετικα για ν'αποτελεσουν-οσο ειναι δυνατον-καποιο βοηθημα στους ασχολουμενους με τις ερευνες και τις ανασκαφες στην Μακεδονια,γιατι καθως ειπαμε στα ευρηματα που ερχονται στο φως,τρεχουν οι Ελληνες ερευνητες για να τα χαρακτηρισουν «Ελληνικα» και οι Αλβανοι για να τα χαρακτηρισουν «Ιλλυριακα» δηλ. Αλβανικα,και παραβλεπουν το γεγονος της ταυτοτητας της Ιλλυρικης με την Ελληνικη Φυλη,που θαδινε τερμα στις εριδες «δι'ανυπαρκτον αφορμην».

Και μια πληροφορια εγκυρη και συναμα αποκαλυπτικη.

Πριν απο 7 περιπου χρονια,ο γιος του ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ,ο Νικος,ο οποιος εργαζεται στο υπουργειο Πολιτισμου στο τμημα Παλαιοανθρωπολογιας,εκμυστηρευθηκε σε εναν φιλο οτι στην Μακεδονια,δεν θυμαμαι την περιοχη,αν δεν κανω λαθος κοντα στην Θεσσαλονικη,ανακαλυφθηκαν ταφοι 2000(ΧΙΛΙΑΔΩΝ) ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ με πληρη εξαρτηση!!!!!!Επισης ο Νικος ειπε,τοτε,οτι αυτη η ανακαλυψη δεν ανακοινωθηκε-κυριολεκτικα ειπε την φραση το εκρυψαν-.Δεν γνωριζω τι εγινε μετα και μεχρι σημερα.

Νομιζω οτι αυτο ειναι παρα πολυ σοβαρο και συμφωνα με τα λεγομενα του Νικου Πουλιανου,τοτε,δεν επροκειτο για νεκρους στρατιωτες κατοπιν εισβολης αλλα ταφοι με κτερισματα που φανερωνουν τιμες.

Επαναλαμβανω,ειναι περα για περα αληθινο και εγκυρο.Μαλιστα ο ιδιος ο Νικος ηταν προβληματισμενος και εκπληκτος.Σημειωτεον ο ιδιος ο Νικος Πουλιανος ειναι Ανθρωπολογος,και επαναλαμβανω ειναι μονιμος υπαλληλος του υπουργειου πολιτισμου.
Θα θυμησω δε,πως ο πατερας του Αρης Πουλιανος,ο γνωστος Ανθρωπολογος,στο βιβλιο του «Η καταγωγη των Ελληνων» γραφει πως οι Μακεδονες δεν αποτελουν αυτουσιο φυλο παρα δημιουργημα Ιλλυριακων,Πελασγικων και Ελληνικων φυλων.Αν γινεται βεβαια να διαχωριστουν εν τελει τα φυλα αυτα.
Επαναλαμβανω,αυτη η μαρτυρια ειναι περα για περα αληθινη.
Νικο οπου και να εισαι,να'σαι καλα...
Νικο δεν νομιζω να ειναι προβλημα η παρουσιαση αυτης της μαρτυριας..

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)