«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

«Αλυτος» γρίφος ο φόνος του Αρκάν;

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Αλυτος» γρίφος ο φόνος του Αρκάν;
Αστυνομικοί έξω απο το ξενοδοχείο που έγινε η δολοφονία

Associated Press

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων και τροφή σε κάθε λογής σενάρια, που θυμίζουν πολιτικό ή άλλης λογής θρίλερ, άφησε πίσω της η δολοφονία του διαβόητου Αρκάν, το περασμένο Σάββατο στο ισόγειο του ξενοδοχείου. Ενός ανθρώπου με αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς ο ρόλος του ως αρχηγού της ομάδας των "Τίγρεων" στον πόλεμο της Βοσνίας, αλλά και η μετέπειτα δραστηριότητά του σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους διχάζει τους Σέρβους ή προκαλεί την "απογοήτευση" Δυτικοευρωπαίων ηγετών και δικαστικών κύκλων του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης για το Γιουγκοσλαβικό, καθώς ήλπιζαν πως η μαρτυρία του θα ήταν ένα "χρήσιμο" χαρτί για την καταδίκη του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Ολα εκτυλίχτηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα... το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο ξενοδοχείο "ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΤΕΤΑΛ" του Βελιγραδίου. Οι δράστες, που ήταν καλά εξοπλισμένοι και επαρκώς ενημερωμένοι για την εκεί παρουσία του θύματός τους αλλά και των σωματοφυλάκων του, επιτέθηκαν ρίχνοντας βροχή από δεκάδες σφαίρες στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου. Γάζωσαν τα πάντα από κοντινή απόσταση, τραυματίζοντας τον Αρκάν στο κεφάλι θανάσιμα με τρεις σφαίρες και σκοτώνοντας δύο από τους σωματοφύλακές του. Ο Αρκάν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο (Τετάρτη).

Λίγα λεπτά μετά το περιστατικό, η αστυνομία περικύκλωσε το ξενοδοχείο, αναζητώντας τους δράστες, οι οποίοι έγιναν... άφαντοι. Το εάν θα συλληφθούν κάποια μέρα... αυτό μάλλον είναι άγνωστο.

Σοκ και σενάρια μετά τη δολοφονία...

Η είδηση της δολοφονίας του Αρκάν προκάλεσε σοκ στους περισσότερους Σέρβους και την ανακοίνωση της αστυνομίας πως θα εντείνει τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης", σχολίασε πως η δολοφονία του Αρκάν και μία σειρά από "μυστηριώδεις φόνους" αποτελεί "επιβεβαίωση ότι ζούμε σε μία χώρα κρατικής τρομοκρατίας". Ανακοίνωση που είχε σαφείς αιχμές κατά της σερβικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης... γι' αυτό και οι σερβικές αρχές απέρριψαν τις κατηγορίες του αρχηγού του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης" Βουκ Ντράσκοβιτς, απειλώντας τον τελευταίο με δίωξη. Αλλα "σενάρια" που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν "ξεκαθάρισμα" λογαριασμών είτε από στοιχεία του σερβικού υποκόσμου, είτε από συνεργάτες του ίδιου του Ζέλκο Ραζνιάτοβιτς.

Αρκετοί Δυτικοί ηγέτες δεν έμειναν ασυγκίνητοι από την είδηση της δολοφονίας του Αρκάν, καθώς έσπευσαν να εκφράσουν τη λύπη τους, επειδή με τη δολοφονία του δε θα καταστεί δυνατόν να προσαχθεί σε δίκη στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου! Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Βοσνία, (Αμερικανός) Τζακ Κλέιν, προχώρησε λίγο παραπέρα δηλώνοντας στο πρακτορείο "ΡΟΪΤΕΡ": "Δε χρειάζονται δάκρυα για έναν ψυχοπαθή δολοφόνο". Μία άλλη εκδοχή έδωσε ένας πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ στη Βοσνία. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον συνταγματάρχη Μπομπ Στιούαρτ, η ταυτότητα των δολοφόνων του Αρκάν πιθανότητα να εντοπίζεται στο οργανωμένο έγκλημα. Οπως είπε: "Ο άνθρωπος αυτός διέπραξε πολλά εγκλήματα... ένας εχθρός του ανθρώπινου είδους που στρατολογούσε τους στρατιώτες του στα χειρότερα στρώματα της κοινωνίας, πολλές φορές και στις φυλακές"...

Ποιος ήταν ο Αρκάν;

Ο Αρκάν ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα άτομα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία και στη Βοσνία. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύρραξης δημιούργησε τη "Σερβική Εθελοντική Φρουρά" και στη συνέχεια την παραστρατιωτική ομάδα "Τίγρεις" που κατηγορήθηκε για εθνικές εκκαθαρίσεις Κροατών και Μουσουλμάνων. Αυτές οι κατηγορίες οδήγησαν πριν λίγα χρόνια και στην έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης για το Γιουγκοσλαβικό. Γεγονός πάντως είναι πως η δράση του Αρκάν και των μαυροφορεμένων ανδρών του σ' αυτό τον πόλεμο, εκτόξευσαν στα ύψη τη δημοτικότητά του στη Σερβία, κάτι που το 1992 οδήγησε και στην εκλογή του στο σερβικό κοινοβούλιο ως βουλευτής του κόμματος της "Σερβικής Ενότητας".

Επιπλέον, ο Αρκάν κατείχε μια "σημαντική" θέση στη λίστα των πλέον καταζητούμενων της "ΙΝΤΕΡΠΟΛ" καθώς κατηγοριόταν ως ο "εγκέφαλος" για μία σειρά κλοπών και ληστειών σε διάφορες τράπεζες στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Τα τελευταία χρόνια ο Αρκάν ασχολούνταν με διάφορες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων καζίνο, εταιρίες εισαγωγών-εξαγωγών ενώ διατελούσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας ΟΜΠΙΛΙΤΣ.

www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=78410

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)