«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ-ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΚΡΑ

Μέση Ανατολή: Παλαιστίνιοι, Ισραήλ
Με την παροδο του χρονου πολλα ευγενη γνωρισματα του πολιτισμενου ανθρωπου χανουν την αξια και σημασια του. Η προστατιδα της ελευθεριας, των ανθρωπινων δικαιωματων, ελπιδα καθε καταπιεσμενου λαου, Ηνωμεναι Πολιτειαι της Αμερικης, ονομαζουν αλλους "αγωνιστες της ελευθεριας" και αλλους "τρομοκρατες", ασχετως αν αγωνιζονται για τον ιδιο σκοπο την "ελευθερια" τους. Οι Εβραιοι που καθε λιγο και με καθε ευκαιρια δεν παυουν να μας θυμιζουν το "ολοκαυτωμα " τους και ζητουν απο ολους τους λαους της γης, αυτο να μην ξαναγεινη ποτε, οι ιδιοι απο θυματα εχουν γεινη θυτες και αυτα για τα οποια ζητουν την συμπαθεια του κοσμου, αυτοι τωρα τα πραττουν εις βαρος των Παλαιστινιων. Αυτοι που μολις γιορτασαν την ελευθερια τους απο τα δεσμα των Αιγυπτιων, θελουν αλλους με δεσμα. Ο "πολιτισμενος" δε κοσμος κανει αυτο που παντα εκανε, κοιταζει με απαθεια. Κι ομως η ελευθερια και παλι θα νικησει οπως νικαει παντα στις τοσες χιλιαδες χρονια της ανθρωπινης υπαρξης.
Γιώργος Χατζησταυρίδης, Ορλάντο, Φλόριδα -ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ομογένεια - Εκκλησία
Είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφετε για την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ. Πάντως απ'τις πληροφορίες που έχω ολόκληρη η επίσκεψη ήταν μια σχετική αποτυχία ή τουλάχιστο δεν είχε τη συμμετοχή των πιστών. Ο κόσμος δεν υπήρχε εκεί που εμφανιζόταν ο Βαρθολομαίος. Ο μικρός ναός της Θεολογικής Σχολής, όπου λειτούργησε ο Βαρθολομαίος δεν είχε κόσμο παρ'εκτός απ'τους ιεροσπουδαστές και τους καθηγητές. Οι πιστοί της Βοστώνης αμέτοχοι και αδιάφοροι. Το ίδιο παρατηρήθηκε και σ'ένα επίσημο δείπνο στη Βοστώνη, όπου αντί για 500 συνδαιτημόνες εμφανίστηκαν μόνο 350. Στην Αστόρια της Νέας Υόρκης για να μαζέψουν 400 πρόσωπα που θα γέμιζαν το ναό του Αγίου Δημητρίου έπρεπε να επιστρατεύσουν τα παιδιά απ'το σχολείο της κοινότητας και να βάλουν δυό λεωφορεία που έφεραν παλαιοημερολογίτες απ'το Μπρούκλυν. Στο δείπνο των "Αρχόντων" αναγκάστηκε κάποιος ομογενής μεγαλοεπιχειρηματίας να πληρώσει για δεκάδες τραπέζια γιατί αλλιώς δεν πωλιούντουσαν οι θέσεις και η αίθουσα δε γεμίζε. Ωστόσο ο πολύς κόσμος άρχισε να φεύγει πρίν σηκωθεί να μιλήσει ο Πατριάρχης. Είναι, νομίζω, αρκετές αυτές οι σαφείς ενδείξεις για το πόσο χαμηλά έχει πέσει το γόητρο του Πατριαρχείου στην Αμερική τα τελευταία χρόνια. Δείχνουν πόσο αποδοκιμάζουν οι Ομογενείς τις αποφάσεις και ενέργειες του κ. Βαρθολομαίου και των ανθρώπων του που έχουν μεταβάλει μια ολόκληρη αρχιεπισκοπή σε καθαρά οικονομική επιχείρηση. Δείχνουν πόσο αποκομμένο είναι το Πατριαρχείο απ'την αμερικανική πραγματικότητα και τη λαϊκή Ομογενειακή βούληση. Είναι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς, ότι οι εκκλησιαστικοί μας ηγέτες έπαυσαν πλέον να έχουν το σεβασμό και την υποστήριξη των πιστών. Είναι πολύ θλιβερό!
Σταμάτης Τσουρλής, Asheville NC-HΠΑ

Διάβασα το σχόλιο σας σχετικά με «Το παράπτωμα του "φιλέλληνα" αρχιεπισκόπου Αμερικής». Είναι όντως εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει με το σημερινό αρχιεπίσκοπο. Δεν αναφέρει τους Τούρκους στην εγκύκλιό του για να μη θιγεί ο Βαρθολομαίος και η Τουρκία. Αλλοίμονο, αν και στην ελεύθερη Αμερική δεν μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα για την ιστορία μας. Οι πολιτικοί μας στην Ελλάδα αποφεύγουν να αναφερθούν στην γενοκτονία των Αρμενίων μην τυχόν και προσβληθούν οι Τούρκοι. Εδώ στην Αμερική ο σημερινός αρχιεπίσκοπος φοβάται να κατονομάσει τους εχθρούς που το Εθνος μας πολέμησε το 1821. Και μη χειρότερα! Το θέμα δεν είναι χωρίς ουσία. Δείχνει ξεκάθαρα ποιοί γραικύλοι και τι ανθρωπάκια μας διοικούν και κατά πού τον πάνε τον Ελληνισμό, κυρίως τον απόδημο. Είναι γνωστό πως το Πατριαρχείο στοίχισε πολλά στον Ελληνισμό τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν μπορεί να γίνεται διαρκώς τροχοπέδη στη φυσική ανάπτυξη κι εξέλιξη του απόδημου Ελληνισμού. Είναι καιρός να αφήσουμε τη ρομαντική ιστοριογραφία και να προσγειωθούμε για να δούμε πόσο αρνητικό ρόλο παίζει το Πατριαρχείο σήμερα στο χώρο του Ελληνισμού.
Στρατής Σωκράτης (αρχιτέκτων), Φιλαδέλφεια- ΗΠΑ

Θέλω να εκφράσω μερικά σχόλια, σχόλια αγανάκτισης, εν σχέσει με την ελληνική Εκκλησία στην Αμερική. Τα τελευταία χρόνια η Εκκλησία έχει λάβει θέση "Πανορθοδοξίας" τείνοντας προς την εξάλειψη του επιθέτου "Ελληνική". Η άρχουσα τάξη της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μη έχοντας την διορατικότητα ή τη θέληση να προσπαθήσει να μπορέσει να διατηρήσει μέσα στους κόλπους της το "ελληνικό στοιχείο", απεναντίας αδιαφόρησε γι' αυτό και τώρα προσπαθεί να προσηλυτίσει όποιον δήποτε βρίσκεται μπροστά της, αρκεί αυτός/αυτή να προσφέρουν τον "οβολόν" τους, εφ' όσον τώρα οι μετανάστες δεν καταφθάνουν όπως έρχονταν σε περασμένους καιρούς ανανεώνοντας το "ελληνικό στοιχείο". Αν είχε τη διαρατικότητα η Εκκλησία θα υποδαύλιζε, θα βοηθούσε την διατήρηση της γλώσσας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα είχαμε τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα αυτή. Γιατί, δόξα το Θεό, ο Ελληνισμός της Αμερικής και οικονομικά αποκαταστημένος είναι και οι Έλληνες της Αμερικής κατέχουν την πιο υψηλή θέση στην κλίμακα μορφώσεως των εθνικοτήτων της Αμερικής. Τι λοιπόν δεν πήγε καλά; Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες ήταν το ότι αφήσαμε την ελληνική Παιδεία σε λάθος χέρια. Για μας δεν είναι αργά να προσπαθήσουμε να μην εξαφανιστεί η γλώσσα μας απ' αυτήν την ήπειρο. Αυτό όμως αν γίνει, πρέπει να γίνει απο εμάς και να μην βασιστούμε στην ελληνική Ορθόδοξο Εκκλησία της Αμερικής, γιατί η ελληνική Εκκλησία μόνον "Ελληνικά" δεν θέλει. Είμαι εκπαιδευτικός σε πανεπιστημιακό χώρο και παρακολουθώ μιά τάση αναγέννησης ως αναφορά την ελληνική γλώσσα στη διασπορά.
Η πρόταση για ελληνικό Πανεπιστήμιο είναι σπουδαία. Στο Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ υπάρχει ένας οργανισμός ονομαζόμενος Ελληνική Εταιρία "Παιδεία" υπό τη διεύθυνση ενός ακούραστου εκπαιδευτικού του κ. Ηλία Τομάζου, που προσπαθεί να εντάξει και άλλα πανεπιστήμια που προσφέρουν μαθήματα ελληνικών στην "Παιδεία", ούτως ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ελληνική παιδεία στην ήπειρο αυτή.
Έχω όμως κάποια ερώτηση και εύχομαι κάποιος να μπορέσει να μου απαντήσει. Αν αφήσουμε τη λέξη "Ελληνική" και υιοθετήσουμε μόνον "Ορθόδοξος Εκκλησία Αμερικής", στα πανηγύρια και στους χορούς που κάνουμε θα σερβίρουμε "Ορθόδοξο" φαγητό; Θα χορεύουμε με "Ορθόδοξη" μουσική; Απ' όλους τους "Ορθόδοξους" ιερείς ποιός θα κατέχει τις άρχουσες θέσεις στην ιεραρχία της εκκλησίας; Είναι έτοιμοι οι "δικοί" μας να παραδώσουν σε κάποιον άλλο τις άρχουσες θέσεις; Υπάρχουν περίπου 500 Ελληνικές εκκλησίες σ' ολόκληρη την Αμερική και περίπου 64 Ρωσσικές. Πώς άραγε θα λύσουν αυτό το ζήτημα;
Νίνα Γκατζούλη, Dover, NH - USA

Με αγανάκτηση διάβασα την είδησή σας για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης και την απόφασή της να μεταθέσει την ημερομηνία της εθνικής μας παρέλασης για τις 13 του Απρίλη. Ολα πρέπει να τα περιμένει κανείς από αυτούς τους κυρίους της Ομοσπονδίας. Πέρυσι έπαιξαν κατάπτυστο ρόλο στο θέμα της πρόσκλησης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου στην εθνική παρέλαση, ώσπου στο τέλος, αφού τον ξευτέλισαν, δεν ήλθε ο άνθρωπος. Προτίμησαν να υπολογίσουν τους φόβους ενός απραξία αρχιεπισκόπου και του αφεντικού του πέρα στην Τουρκία που δεν τολμούν να παραβγούν με ένα φωτισμένο αρχηγό όπως είναι ο Χριστόδουλος. Δυστυχώς οι κύριοι της Ομοσπονδίας είναι πολιτικάντηδες που επιμένουν να παίζουν παιχνίδια μεγαλύτερα από το μπόι τους. Είναι να διερωτάσαι γιατί υπάρχει η Ομοσπονδία; Για να οργανώνει μια παρέλαση το χρόνο κι αυτήν κακή; Πάντως σοβαρή οργάνωση δεν είναι η Ομοσπονδία!
Φώτης Καρύδας, Μηχανολόγος, Pittsburgh-USA

Εφετος και παλι για την εθνικη μας εορτη της 25ης Μαρτιου, στις ελληνικες εκκλησιες της Αμερικης θα ευλογησουμε, υμνησουμε και δοξασουμε τους Εβραιους αγιους της εκκλησιας, αλλα ουτε μια λεξη γι αυτους που θησιαστηκαν για να ειναι η Πατριδα μας ελευθερη σημερα. Ουτε ενα "ευχαριστω" γι αυτους που "σουβλιστηκαν", "κρεμαστηκαν", "μαχαιρωθησαν", "τους εβλαλαν τα ματια οι Τουρκοι" επεσαν στον αγωνα για την λευτερια. Αυτους που το Πατριαρχειο τους "αφορησε" και προετρεπε τον κληρο και τον λαο να τους προδιδει στους Τουρκους. Αλλοι εδωσαν την ζωη τους για την Πατριδα και την Λευτερια και αλλοι σημερα δοξαζονται και υμνουνται για πραξεις που δεν ειχαν την τολμη, το θαρρος και την αυταπαρνησι να κανουν για την Πατριδα. "ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΕ ΜΟΥ ΛΑΕ, ΚΑΛΕ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ / ΑΝΤΟΤΕ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΕΥΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΜΕΝΕ " (Διονυσιος Σολωμος)
Γιώργος Χατζησταυρίδης, Ορλάντο, Φλόριδα-ΗΠΑ

Na kleisoun oles oi thelogikes sxoles pou paragoun Ioudaioxristianous katastrefodas akomi kai stis meres mas ton Elliniko politismo.
Sofia Bolanaki, New York-USA

συνέχεια - To KΑΛΑΜΙ- letters, forum-επιστολές

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)