«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Οί σέρβοι αγαπούν τούς "Μακεδόνες"!

George Βελιγράδι: Σερβική στήριξη για Σκοπιανό στην κατ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων

Οποιος υιοθετεί την ιστορία σου, είναι σαν να σου παίρνει την ταυτότητα». Με αυτήν τη φράση ο Σέρβος πρόεδρος Μπ. Τάντιτς θέλησε να εκφράσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αποστροφή του για την παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται από τα Σκόπια, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την επίλυση του προβλήματος.
Παρά το γεγονός ότι η Σερβία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τη FYROM με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο πρόεδρος της Σερβίας μίλησε με σκληρά λόγια για τη στάση των Σκοπίων, στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κ. Παπούλια, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.
«Ακατάλληλη»
Ο κ. Τάντις εξήγησε στον Ελληνα Πρόεδρο ότι η Σερβία ναι μεν αναγνώρισε τη FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική ταυτότητα και ιστορία. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά της σκοπιανής κυβέρνησης «κωμικοτραγική» και την πολιτική που ακολουθεί στο ζήτημα αυτό «ακατάλληλη».
«Η αρχαία μακεδονική ιστορία ανήκει στην Ελλάδα, ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στην Ελλάδα», είπε ο κ. Τάντιτς, προσθέτοντας ότι ουδείς στη Σερβία διανοήθηκε να σκεφτεί ότι ο Μ. Αλέξανδρος είναι Σλαβομακεδόνας.
Πρόσθεσε ακόμη πως η αρχαία ονομασία της Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με τη γεωγραφική περιοχή.
Ο πρόεδρος της Σερβίας έδειξε να κατανοεί απόλυτα την ενόχληση που αισθάνονται οι Ελληνες με τη στάση των Σκοπίων, λέγοντας στον Κ. Παπούλια ότι ανάλογη παραχάραξη της ιστορίας επιχειρείται και από τους Αλβανούς στο Κόσοβο, όπου θέλουν να εμφανίζουν ως δικά τους τα σερβικά μοναστήρια.
Η ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση του Σέρβου προέδρου, στην κατ ιδίαν συνάντηση των δύο προέδρων, εκτιμάται ότι αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης προς τη χώρα μας η οποία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και στέκεται σταθερά στο πλευρό της πολύπαθης χώρας του.
Ωστόσο, ο κ. Τάντιτς δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα αυτό στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο πρόεδροι προς τον Τύπο, ενώ ο Κ. Παπούλιας υπογράμμισε την απόφαση της χώρας μας να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Διεμήνυσε μάλιστα στη FYROM πως «η Ελλάδα αναμένει από την πολιτική ηγεσία της να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές προς όφελος της ευημερίας των πολιτών της».
Πορεία προς την ΕΕ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη θετική στάση της Ελλάδας προς τη Σερβία, τονίζοντας την αναγκαιότητα να γίνει μέλος της ΕΕ. «Πρέπει να καταστεί το ταχύτερο δυνατόν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση που δικαιωματικά της ανήκει», είπε, ενώ αναφερόμενος στο Κόσοβο επανέλαβε πως η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων: «Λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους».
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗΟι σέρβοι αγαπούν τους "Μακεδόνες"!

Κατά την επίσκεψή του Νίκολα Γκρουέφσκι στη Σερβία, τονίσθηκε η παραδοσιακή φιλία των δύο κρατών από τον σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς. Επίσης, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας, σαν ένας τρόπος να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, και ταυτόχρονα οι κοινές προσπάθειες για την ένταξη και των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα Vecer, την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο focus.
Η υποδοχή με όλες τις τιμές του Ν. Γκρουέφσκι, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα, αποδεικνύει ότι το πάγωμα των σχέσεων των δύο χωρών μετά την αναγνώριση από τα Σκόπια της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έχει ξεπεραστεί. Επιπλέον, προκειμένου να ξεπεραστεί ένα από τα λίγα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο αφορά τις εκκλησίες των δύο χωρών, «ενθαρρύνθηκε» η σερβική ορθόδοξη εκκλησία να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία της εκκλησίας των Σκοπίων να γιορτάσει στις 2 Αυγούστου την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Συνάντησης για την Εθνική απελευθέρωση της «Μακεδονίας» στο μοναστήρι του St. Prohor στην Pcinja.
Τέλος, ο σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι «οι σέρβοι μετά τον εαυτό τους αγαπούν τους «Μακεδόνες»», επικαλούμενος πρόσφατη δημοσκόπηση η οποία έδειξε ότι το 60% των σέρβων θεωρούν τους σκοπιανούς το πιο κοντινό τους έθνος.
Αυτά για όσους εξέλαβαν τις πρόσφατες δηλώσεις του σέρβου προέδρου κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ως ένδειξη υποστήριξης στο θέμα των Σκοπίων.
Φ.Χ.Γιαπουτζίδου


ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)