«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

«Vilina Vlas - Τα μαλλιά της Νεράιδας»Ημερομηνία Κυριακή, 20 Μάιος στις 00:05:00 EEST
Θέμα Δελτία Τύπου


Στον εφιάλτη που έζησαν 20.000 γυναίκες, θύματα βιασμού κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία εστιάζει η «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη με το ντοκιμαντέρ «Vilina Vlas - Τα μαλλιά της Νεράιδας» που γυρίστηκε στην πόλη Βίζεγκραντ κοντά στο Σεράγεβο και μεταδίδεται την Τρίτη 29 Μαϊου 2007 στις 23.50 στο MEGA.

Πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ, η Νούνι, μια βόσνια μουσουλμάνα 50 ετών που η ιστορία της θα συγκλονίσει. Η Νούνι, είδε τους Σέρβους παραστρατιωτικούς να σφάζουν το παιδί της μπροστά στα μάτια της, πριν την οδηγήσουν σε ένα σκοτεινό ξενοδοχείο στα προάστια του Βίζεγκραντ.Ο χώρος είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για γυναίκες που φυλακίζονταν εκεί για να ικανοποιούν τα κατώτερα ένστικτα των Τσέτνικ.
«Ήμασταν κάπου διακόσιες γυναίκες, λίγες γλιτώσανε. Είχαν ακόμη και κοριτσάκια 13 ετών...», υποστηρίζει η Νούνι που ζει με το φόβο ότι οι βιαστές της θα επιστρέψουν για να την εκδικηθούν. «Έζησα μια φρίκη έφτασα τα 30 κιλά. Πριν από τον πόλεμο ζύγιζα 80. Είχα μακριά μαλλιά, τα άφηνα κάτω και ήμουν όμορφη...»

Την άνοιξη του 1992, οι ομαδικοί βιασμοί γυναικών χρησιμοποιήθηκαν ως όπλο απ’ όλες τις πλευρές. Ήταν μια συνηθισμένη εφιαλτική πρακτική, κυρίως, των Σέρβων παραστρατιωτικών ομάδων που έδρασαν στη Βοσνία. Ο βιασμός, συνώνυμο του εξευτελισμού και της ταπείνωσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο εθνοκάθαρσης. Στόχος των βιαστών ήταν να απαξιώσουν το σύμβολο της γονιμότητας ενός έθνους, να διακόψουν τη συνέχειά του, να απειλήσουν την ύπαρξή του. Τα όσα διαδραματίστηκαν στο ξενοδοχείο «Vilina Vlas» αποτελούν μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία του πολέμου της Βοσνίας.

Η γέννηση του παιδιού του εχθρού σου είναι, λένε, η πιο εφιαλτική μορφή εθνοκάθαρσης. Οι ομαδικοί βιασμοί γυναικών στη Βοσνία δεν έσπερναν μόνο τον τρόμο αλλά και τους απογόνους των βιαστών που θα νόθευαν το έθνος...
Τα θύματα ήταν κυρίως Βόσνιες μουσουλμάνες που οι βασανιστές τους προσπαθούσαν να αφήσουν έγκυες και τις κρατούσαν φυλακισμένες μέχρι τη στιγμή που δεν θα μπορούσαν να κάνουν έκτρωση. «Άλλοι λένε «δεν θέλω το παιδί του Τσέτνικ». Άλλοι λένε «δεν θέλω το παιδί του μουσουλμάνου αλλά το παιδί δεν φταίει σε τίποτα», υποστηρίζει η γυναίκα που η ιστορία της καταγράφεται για πρώτη φορά στον τηλεοπτικό φακό.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες δεκάδων γυναικών από το Βίζεγκραντ, επικεφαλής της συμμορίας των βιαστών και δολοφόνων ήταν ένας ντόπιος Σέρβος εθνικιστής, ο αρχηγός των «Λευκών Αετών», ο 25χρονος Μίλαν Λούκιτς. Τα ίχνη του εντοπίστηκαν μόλις το 2005, στην Αργεντινή όπου και συνελήφθη για να οδηγηθεί ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Ο Λούκιτς βαρύνεται με 21 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τη Νούνι που μετά από χρόνια επιστρέφει στα ερείπια του σπιτιού της στο Βίζεγκραντ. Η σωρός του παιδιού της, μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί. Η απώλεια του, τη φέρνει συχνά στα όρια της παράνοιας... «Μένω στο Σαράγεβο γιατί εδώ γεννήθηκε ο μικρός μου. Πολλές φορές φαντάζομαι ότι θα έρθει κάποια στιγμή σαν να μην έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά. Και πολλές φορές όταν βγαίνω έξω είναι σαν να με ακολουθεί το παιδί μου».

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βίζεγκραντ, σε ένα ξέφωτο στο δάσος, το ξενοδοχείο «Vilina Vlas», λειτουργεί ακόμη ως θεραπευτήριο και spa. Η 50χρονη μουσουλμάνα είναι σημαντική μάρτυρας κατηγορίας για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι σερβοβόσνιοι παραστρατιωτικοί και βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας από τη βοσνιακή δικαιοσύνη...

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)