«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Υπό αυξημένη προστασία οί πολιτικοί στη Σερβία

Μετά τις απειλές «καρτέλ» ναρκωτικών.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σερβίας,Σλομπόνταν Χόμεν, ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν τα μέτρα προστασίας κάποιων πολιτικών, εξαιτίας απειλών από το «καρτέλ» του καταζητούμενου για εμπορία ναρκωτικών, Ντάρκο Σάριτς.

Ο κ. Χόμεν, σε συνέντευξη στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β-92 του Βελιγραδίου, ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η «συμμορία» του Σάριτς σχεδιάζει απόπειρες δολοφονίας υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας, της κρατικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (BIA), αλλά και πολιτικών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων και του προέδρου Μπόρις Τάντιτς.

Χθες, ασκήθηκαν διώξεις κατά του Ντάρκο Σάριτς και 19 μελών της εγκληματικής του ομάδας, για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης κοκαΐνης. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για το οργανωμένο έγκλημα εισαγγελέας της Σερβίας απηύθυνε κατηγορίες στον Σάριτς και τους συνεργούς του για παράνομη διακίνηση κοκαΐνης στη Σερβία, τη Δυτική Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Εκτός του Σάριτς, ως ηγετικά στελέχη της ομάδας κατονομάζονται οι Γκόραν Σόκοβιτς και Ζέλικο Βουγιάνοβιτς.

Ο Σλομπόνταν Χόμεν ανέφερε, επίσης, ότι βάσει στοιχείων που συγκέντρωσαν οι Αρχές, μέλη της συμμορίας του Σάριτς, εδώ και καιρό, παρακολουθούν τις οικίες πολιτικών και καταγράφουν τις κινήσεις των ιδίων, αλλά και συνεργατών τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συμπλήρωσε ο κ. Χόμεν, την εκτέλεση του σχεδίου ανέλαβαν πληρωμένοι δολοφόνοι από το Μαυροβούνιο, που βρίσκονται ήδη στο Βελιγράδι.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, με δήλωσή του για τον Τύπο, σχολιάζοντας τις απειλές κατά των πολιτικών ανέφερε: «Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι, η μαφία προσπαθεί να παρέμβει στην πολιτική, να θέσει υπό τον έλεγχό της την οικονομία και την κοινωνική ζωή, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα, που απειλεί τη ζωή των πολιτών μας».

Ο Ντάρκο Σάριτς κατάγεται από το Μαυροβούνιο και θεωρείται από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών στην Ευρώπη. Τον Οκτώβριο του 2009, ύστερα από πληροφορίες της σερβικής αστυνομίας και σε συνεργασία με την αμερικανική DEA, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στην Ουρουγουάη περίπου 2,5 τόνοι κοκαΐνης. Σύμφωνα με την σερβική αστυνομία, τα ναρκωτικά αυτά ανήκαν στον Ντάρκο Σάριτς και είχαν προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά. Αμέσως εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Σάριτς, αλλά μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν οι αρχές να τον εντοπίσουν.

Εικασίες Μαυροβούνιων πολιτικών της αντιπολίτευσης θέλουν τον Σάριτς να κρύβεται στο Μαυροβούνιο, υπό την προστασία του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο Σάριτς, τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέπτυξε έντονη οικονομική δραστηριότητα στη Σερβία, αγοράζοντας κυρίως ακίνητα και γη, στο Βελιγράδι και το Νόβισαντ. Ήταν, επίσης, ιδιοκτήτης εστιατορίων, καφε-μπαρ και ξενοδοχείων. Οι σερβικές αρχές, από τότε που απαγγέλθηκε εναντίον του Σάριτς κατηγορία για εμπορία ναρκωτικών, προχώρησαν στη δήμευση της περιουσίας του.

Ο γενικός γραμματέας του σερβικού υπουργείου Δικαιοσύνης, Σλομπόνταν Χόμεν, μιλώντας στον Β-92, εκτίμησε ότι οι άνθρωποι του υπόκοσμου βρίσκονται σε πανικό, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το οργανωμένο έγκλημα. «Οι απειλές εναντίων των πολιτικών άρχισαν μετά την εφαρμογή του νόμου, που προβλέπει τη δήμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας όσων καταδικάζονται για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα», συμπλήρωσε ο κ. Χόμεν.

Τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατασχέθηκαν 25 ακίνητα, που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία του Ντάρκο Σάριτς, μελών της συμμορίας του αλλά και συγγενών του, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη δήμευση δύο ξενοδοχείων στο Νόβισαντ, που ανήκαν στον Σάριτς και αποκτήθηκαν με χρήματα από την εμπορία ναρκωτικών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σερβίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούν και κάποιοι πολιτικοί, κατηγορούμενοι στην υπόθεση Σάριτς. «Θεωρείται απίθανο να συμμετείχαν πολιτικοί στην εμπορία των ναρκωτικών του Σάριτς, αλλά είναι πιθανό και αναμενόμενο κάποιοι κρατικοί λειτουργοί, στελέχη υπηρεσιών και κομμάτων να συμμετείχαν στο 'ξέπλυμα' του χρήματος, που προερχόταν από τα ναρκωτικά», εκτίμησε ο κ. Χόμεν και συμπλήρωσε ότι η Υπηρεσία Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών και πολιτικών στελεχών.

Η εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου, αναφερόμενη στις απειλές που δέχονται οι πολιτικοί και οι λειτουργοί της δικαιοσύνης από το καρτέλ των ναρκωτικών του Ντάρκο Σάριτς, σημειώνει ότι η υπουργός Δικαιοσύνης, Σνέζανα Μάλοβιτς, αναγκάστηκε πρόσφατα να αλλάξει διαμέρισμα.

Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει ότι, ύστερα από πληροφορίες της αστυνομίας ότι το διαμέρισμα όπου διέμενε η υπουργός βιντεοσκοπήθηκε από ύποπτο άτομο, η υπηρεσία ασφάλειας πολιτικών προσώπων της ζήτησε να μετακομίσει σε άλλο διαμέρισμα, για λόγους ασφαλείας.

Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι περίπου πριν από ένα χρόνο, έξω από την πολυκατοικία, όπου διέμενε ο εισαγγελέας για το οργανωμένο έγκλημα, Μίλκο Ραντισάβλιεβιτς, βρέθηκε αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά. Η πηγή της «Ντάνας» ανέφερε ότι, η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης ήταν τόση που, αν είχε ενεργοποιηθεί, θα γκρεμίζονταν τουλάχιστον τρεις πολυκατοικίες.

Όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα, η τραγωδία απετράπη, διότι η αστυνομία, παρακολουθώντας τηλεφωνικές συνομιλίες ομάδας κακοποιών, έμαθε εγκαίρως για το παγιδευμένο αυτοκίνητο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_14/04/2010_332876

kathimerini.gr | Υπό αυξημένη προστασία οι πολιτικοί στη Σερβία-Προσωρινά αποθηκευμένη

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)